Hoe het begon…

Mijn eerste ervaringen met tattoos situeren zich toen ik ongeveer 6 jaar oud was. Met grote ogen keek ik toen reeds toe hoe mijn vader tattoos plaatste (bijgevoegde foto geeft hier een beeld van). Ik bewonderde het beroep dat hij uitoefende en was trots op de kunstwerken die hij neerzette.
Door deze ervaringen heen koesterde ik reeds als klein jongetje de droom om zelf ooit een tattoo machine te hanteren en zijn passie verder te zetten. Toen mijn vader enige tijd later overleed (ik was toen 14 jaar oud) raakte ik als tiener gefascineerd door het achtergebleven materiaal.

Op 17-jarige leeftijd heb ik dan ook mijn eerste tattoo (een indiaan) geplaatst op mijn stiefvader. Ik heb hem al geregeld voorgesteld om die wat op te frissen, maar hij denkt er niet aan. Voor hem is het een authentieke souvenir.

Met deze allereerste tattoo was de eerste echte stap naar een uiteindelijke carrière gezet en werd ik echt gebeten door alles wat met tatoeëren te maken had.

Mijn verdere ervaring deed ik op door te oefenen op vrienden die vertrouwen in me stelden. Dankzij hen kreeg ik meer zelfzekerheid en verliep het plaatsen van iedere nieuwe tattoo steeds vlotter.

Op 20-jarige leeftijd kreeg ik van m’n oom Elvis (de broer van mijn vader) de unieke kans om aan de slag te gaan in z’n shop in Menen. Hij is destijds opgeleid door mijn vader en heeft me jaren later het vak geleerd. Zonder enig moment van twijfel greep ik deze kans met beide handen.

Ik heb in Menen een 7-tal jaar gewerkt, samen met 2 andere tatoeëerders. Naast tatoeëren leerde ik er ook piercen. Menen was m.a.w. voor mij de ultieme leerschool. Tot op de dag van vandaag ben ik Elvis (die een eigen zaak heeft in Roeselare) hier heel dankbaar voor.

Het was voor mij echter een droom om als Bruggeling in eigen stad aan de slag te kunnen gaan. Elvis had hier alle begrip voor en in 2008 opende ik, samen met mijn vriendin Melissa, een eigen zaak in de Langestraat onder de naam “Tattoo Björn”. Ik voelde me klaar om alle bovenvermelde mooie ervaringen achter me te laten en had de nodige bagage verworven om zelfstandig aan de slag te gaan.

Algemeen kan gezegd worden dat ik een allrounder ben. Dit betekent dat ik probeer om zo flexibel mogelijk te zijn in het uitvoeren van m’n job als tatoeëerder. Concreet houdt dit in dat ik me probeer open te stellen voor een zo ruim mogelijk publiek. Iedere klant is immers verschillend en heeft een eigen beeld van hoe de perfecte tattoo er voor hem of haar uitziet.

Tatoeëren moet m.a.w. gebeuren op maat en daar is flexibiliteit en veelzijdigheid als artiest voor nodig. Om het met de woorden van Bruce Lee te zeggen: ‘Be shapeless like water. When you do water in a cup, it becomes the cup’. Water kan iedere vorm aannemen en ook ik probeer deze visie zoveel mogelijk na te streven.

Vroeger kwam het meer voor dat mensen binnenkwamen in de winkel, even in de boeken keken en iets aanduidden. Nu zijn de tijden anders en is er meer vraag naar gepersonaliseerde tattoos.

Als tatoeëerder sta ik open voor verschillende stijlen. Uiteraard heb ik zoals iedereen in het vak een voorkeur. Deze voorkeur gaat vooral uit naar geschaduwde tattoos en Japans geïnspireerde tatoeages.

Ik hou van afwisseling in m’n job en van nieuwe uitdagingen. Een goede tatoeëerder is immers nooit volleerd.

Ik beschouw mezelf als een geluksvogel die het geluk heeft gehad om van z’n passie z’n beroep te kunnen maken en ik hoop dit nog lang te kunnen verderzetten.